36504

Seramik Ve Fayans Tadilatı


FAYANS

Fayans kelimesi Fransızcadan dilimize girmiştir,  fayans İtalyan Faenza şehrinden gelmekte ve içerisinde gözenekli kırıklar bulunan cilası kapatıcı beyaz veya renkli olup ve cila içinde kalay bulunan fayans farklı cila altı renkleri olan ve birden fazla kez fırınlarda pişirilmiş seramiğe denir. Fayans çeşitlerini web sitemizde sitemizde bualabilirsiniz.

Benzer şekilde fayans özellikle daha düzgün bir yüzeye sahip oldukları için iç dekorasyonunuzda, örneğin mutfak, banyo, koridor ve tuvalet duvarlarını süslemek ve göze hoş göründükleri için tercih edilirler. Seramik ise daha çok daha geniş bir yelpazeye ve bununla birlikte daha çok çeşitliliğe sahiptir. Genellikle fayanslarda olduğu gibi karo şeklinde olmayabilirler. Kullanılan malzemelere ve üretimindeki teknik ayrıntılara göre değişmekle birlikte fayanslara nazaran seramikler biraz daha çok kaba bir yüzeye ve görünüme sahiptirler, fakat renkleri daha çekici sıcaktır. Seramikler bu ve benzer sebeplerden dolayı daha ziyade iç mekanlarımızın zemin kaplamalarında ve dış mekanlarda yine zemin kaplamalarında ve başka farklı amaçlarla kullanılırlar. Yani genellikle fayanslar duvar kaplamaları için, seramikler ise zemin kaplamaları için kullanılırlar diyebiliriz. Yine de şunu söyleyebiliriz ki bu bir genellemedir ve her bir ürünün, ister fayans olsun ister seramik olsun kendi özelliği sebebiyle örneğin markalarda, hangi amaç için üretildiği vs. farklı alanların kaplamalarında veya dekorasyon işlerinde kullanılabilirler.

SERAMİK

Seramik suni olarak üretilmektedir ve adındanda alaşıldığı gibi seramik plakalardan olurşur. İç mekanların duvarlarını kaplamak için kullanılırlar. Özellikle koridor, banyo, tuvalet ve bunun gibi mekanlarda tercih edilirler, yer kaplamaları için en çok tercih edilen kaplamalardır. Dış mekanlarda ise zemin kaplamaları olarak aynı şekilde kullanmaya uygundur.

Hazırlanışı:

Seramiğin yapılışı çok eski tarihlere kadar ulaşmaktadır ve ana malzemesi eskiden beri kildir. Seramikte kullanılan kilin hazırlanması zahmetli bir iştir. Kilin dışında seramiğe başka mineral hammaddeler de katılmaktadır. Diğer önemli yardımcı maddeler ise kaolin, kuvarts, feldspat ve ayrıca su gibi maddelerdir. Hazırlanacak seramik ürününe göre dolamit, kalsid ve silikat da ilave edilir. Hazırlama aşamalarının tümü son derece dikkatli olmayı gerektirir.

Şekil verme işlemi ise kuru pres şeklinde yapılmaktadır. Seramik renkleri ise pişirme sırasında verilen ısı sayesinde meydana çımaktadır.

Seramiklerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca mozaik ve bördürler ile ürün çeşitliliği artmaktadır